Magazyn Przestrzeń to połączenie codziennej psychologii z kulturą. To miejsce na odnalezienie siebie, dotknięcie swoich emocji, rozwój osobisty. Jest to także płaszczyzna dla sztuki i artystów. Celem magazynu jest promocja świadomego życia, psychologii, ciekawych inicjatyw, szeroko pojętej kultury oraz utalentowanych twórców.

Przestrzeń © 2016



Website credits: MH

Przeglądaj cały numer

Przez żołądek do serca?

Słynne powiedzenie głosi, że droga do serca człowieka prowadzi przez jego żołądek… i wiele ma wspólnego z usatysfakcjonowanym podniebieniem. Jedni święcie w to wierzą, inni uznają za banał. Pora osobiście sprawdzić: czy miłość i jedzenie idą w parze?

Niegdyś bardzo mocno wierzono, że istnieją takie produkty, których spożywanie (regularnie i w śladowych ilościach!) gwarantuje człowiekowi płodność, pobudza go, wzmacnia, zwiększa siły witalne i libido, odpręża i doładowuje wręcz magnetyzującą energią. Produktom tym, nie bez powodu, nadano nazwę „afrodyzjaki”. Jej znaczenie jest wprost ‘boskie’ – pochodzi bowiem od imienia greckiej bogini miłości – Afrodyty…

Źródło: foter.com

Źródło: foter.com

Wiara w szczególną moc afrodyzjaków przetrwała do dziś. Według najnowszych badań naturalne afrodyzjaki to najczęściej zdrowe, lekkostrawne produkty – napoje, warzywa, owoce, zioła lub przyprawy, których na co dzień używasz w swojej kuchni. Wystarczy więc sięgnąć po to, co sprawdzone i łatwo dostępne, by wyczarować coś naprawdę wyjątkowego. Zajrzyj do naszej ściągawki:

Naturalne afrodyzjaki na wyciągnięcie ręki…

  • Owoce morza i ryby – chyba najbardziej znany i zarazem najlepszy afrodyzjak (szczególnie w przypadku mężczyzn). Ryby (głównie łosoś, sandacz, pstrąg, węgorz, sola) oraz owoce morza (ostrygi, krewetki, małże, mule, kraby, homary, kawior, itd.) smakują nieziemsko i delikatnie, przez co skutecznie pobudzają zmysły. Bogate są m.in. w cynk, selen, magnez, potas i witaminę E. Stanowią też niezawodne źródło nienasyconych kwasów tłuszczowych. Wszystko to przyczynia się do wzrostu produkcji testosteronu oraz wzrostu libido! Nie każdy jednak przepada za smakiem tego typu produktów. Zamiennie można stosować np. pestki dyni, sezamu albo słonecznika, orzechy, ziarna zbóż.
  • Warzywa – sprawdzają się szczególnie w przypadku pań. Na uwagę zasługują: marchew, seler (uspokaja, pobudza pracę gruczołów płciowych), pietruszka (działa wzmacniająco), czosnek (zwiększa siły witalne), brokuły, szparagi (oczyszczają organizm; zawierają potas, którego niedobór może osłabiać popęd seksualny), kapary.
  • Owoce – arbuz (rozluźnia naczynia krwionośne), liczi (bogate w substancje chroniące męskie narządy płciowe; niweluje uczucie zmęczenia), awokado (wzmaga pożądanie – szczególnie u kobiet), mango, granat, ananas, truskawki, banany, brzoskwinie (zawierają wiele witamin i mikroelementów wzmacniających pożądanie; wzmagają i przedłużają odczuwanie przyjemności), morele, pomarańcze, gruszki, surowe figi (dodają energii, skutecznie poprawiają nastrój).
  • Zioła i przyprawy – wszystkie znane i łatwo dostępne: lubczyk (rozgrzewa, pobudza, poprawia krążenie krwi), gałka muszkatołowa i kardamon (zwiększają wrażliwość na bodźce, pobudzają zmysły), goździki (idealne jako dodatek do czerwonego wina), wanilia (świetnie łączy się z czekoladą), cynamon, imbir (poprawia krążenie krwi; wzmacnia doznania seksualne), mięta, żeń-szeń (poprawia sprawność fizyczną i umysłową; wpływa na potencję), kolendra, szafran (ma działanie uspokajające i odprężające), anyż, kminek, kozieradka, bazylia (działa pobudzająco na kobiety), oregano, rozmaryn, czosnek, chilli oraz pieprz (rozszerzają naczynia krwionośne; ich ostry smak przyczynia się do wzmożonej produkcji endorfin, a to z kolei zwiększa zasoby energii oraz popęd seksualny). Wystarczy szczypta!
  • Napoje: pobudzają zmysły. Wśród afrodyzjaków dominują: zielona herbata (najlepiej z dodatkiem miodu i imbiru – pobudza popęd seksualny), wino i szampan (w ilościach umiarkowanych – w przeciwnym razie działają usypiająco), grzaniec korzenny, kakao, gorąca czekolada lub kawa z przyprawami (idealna z dodatkiem imbiru, cynamonu i mleka koziego) oraz koktajle owocowe ( najlepiej z dodatkiem wanilii czy cynamonu).
  • Jajka – najlepiej ugotowane na miękko, lekko ścięte. Zawierają argininę, wiele witamin i składników, które regulują pracę narządów płciowych oraz wspomagają potencję.
  • Orzechy – bogate w cynk, selen, mangan, białko (przede wszystkim argininę). Warto jeść szczególnie orzechy włoskie i brazylijskie, migdały (poprawiają ukrwienie i wpływają na potencję) oraz orzeszki pinii.
  • Czekolada i kakao – czekolada pobudza, uwalnia w mózgu serotoninę, adrenalinę i noradrenalinę – znane jako hormony szczęścia. Jest świetnym antydepresantem, rozluźnia, niweluje zmęczenie i skutecznie poprawia nastrój. Stanowi pyszną przekąskę. Idealnie sprawdzi się jako składnik ciasta, dodatek do deseru, gęsty sos do owoców (tzw. fondue) lub słodki napój.
  • Miód – naturalny miód stanowi źródło wielu witamin, enzymów, mikroelementów i kwasów organicznych. Posiada właściwości bakteriobójcze – leczy stany zapalne. Sprawdza się jako słodki i bardzo wartościowy dodatek do deserów, ciast i napojów, idealnie współgra z przyprawami w postaci np. imbiru, kardamonu czy pieprzu. Miód doskonale zadba o usta i skórę (jako dodatek do ciepłej kąpieli – również wspólnej!).

Produkty z powyższej listy można ze sobą dowolnie łączyć i komponować z nich niepowtarzalne, ‘pobudzające’ dania czy desery. Niektóre owoce, warzywa czy przyprawy  odmiennie wpływają na zmysły mężczyzn i kobiet. Panie najczęściej ulegają pięknym zapachom, podążają więc za pokusami o intensywnych, pobudzających zmysły aromatach. Panów natomiast najlepiej zwabić, stymulując zarówno ich zmysł węchu, jak i smaku. To nie tajemnicza magia, a sprytna i mądra natura dostarcza nam wielu wspaniałych „narzędzi”. Wystarczy wiedzieć, czego i gdzie szukać, a potem umiejętnie i z wyczuciem czerpać z tego źródła. Spróbuj, nic nie tracisz.

Nie istnieje magiczny eliksir miłości, ale… zawsze możesz zaskoczyć ją/jego własną „miksturą”. Inspiracja poniżej! Reszta w gestii wyobraźni. Powodzenia… i smacznego!

GORĄCA CZEKOLADA Z ROZMARYNEM

Składniki na 2 porcje:

  • 0,5 litra mleka (migdałowego lub innego dowolnego)
  • 4 łyżki kakao
  • szczypta soli (wydobywa smak czekolady!)
  • 2 gałązki rozmarynu
  • 2 łyżki miodu (lub cukru, syropu z agawy, stewii, itp.)
  • ½ łyżeczki cynamonu
  • ½ łyżki skrobi ziemniaczanej (lub kukurydzianej)

Sposób przygotowania:

  1. Mleko wlej do garnka, odlewając wcześniej 3 łyżki do szklanki. Następnie dodaj kakao, sól, gałązki rozmarynu, miód i cynamon.
  2. Cały czas mieszaj – aż napój zacznie się gotować. W szklance z odlanym wcześniej mlekiem rozpuść skrobię i dodaj ją do garnuszka z gorącą czekoladą. Gotuj całość jeszcze przez ok. minutę – aż napój nieco zgęstnieje.
  3. Teraz wyjmij gałązki rozmarynu, a czekoladę wlej do szklanek/kubków. Napój możesz udekorować kawałkami czekolady (najlepiej gorzkiej) lub np. gałązką rozmarynu. Tak przygotowaną „miksturę” podawaj na ciepło.

*Z napojem możesz dowolnie eksperymentować. Jeśli wolisz bardziej wyraźne smaki, spróbuj zamiast rozmarynu i cynamonu, dodać chilli lub pieprz, które idealnie współgrają ze smakiem czekolady; przepis pochodzi ze strony Kingi Paruzel

Bibliografia:

Komentarze
Komentarze do:

"Przez żołądek do serca?"

Zamknij

Strona korzysta z plików cookies w celu realizacji usług i zgodnie z polityką cookies. Możesz określić warunki przechowywania lub dostępu do plików cookies w Twojej przeglądarce. akceptuję