Magazyn Przestrzeń to połączenie codziennej psychologii z kulturą. To miejsce na odnalezienie siebie, dotknięcie swoich emocji, rozwój osobisty. Jest to także płaszczyzna dla sztuki i artystów. Celem magazynu jest promocja świadomego życia, psychologii, ciekawych inicjatyw, szeroko pojętej kultury oraz utalentowanych twórców.

Przestrzeń © 2016



Website credits: MH

Przeglądaj cały numer

Moje comfort food

Comfort food – ostatnio dla mnie słowo klucz, szczególnie gdy patrzę za okno. Wiosna jest piękna, ale tego roku wyjątkowo nie potrafi się zdecydować, czy chce być ciepła, słoneczna, czy lepiej jej za chmurami, z odrobiną deszczu… Jest to również taki moment „w kuchni”, kiedy kończą się „stare warzywa”, a prawdziwe, piękne nowalijki ciężko dostać bądź są po prostu drogie. Tęsknię do pachnących pomidorów, chrupiących rzodkiewek, kruchej sałaty, świeżej woni koperku… jeszcze chwila…

Doskonale pamiętam moment mojego przyjazdu do Warszawy – 5 lat temu. Będąc tu zupełnie sama, tęskniłam do smaków znanych mi z domu (Mama niechętnie pozwalała mi buszować w kuchni, doskonalić się, poznawać nowe kulinarne tajniki, ale nie dawałam za wygraną i zawsze bacznie przyglądałam się temu, co akurat gotowała). Smak, bo tylko to pamiętałam (nie znałam dokładnego przepisu, który akurat wtedy chciałam zawzięcie przywołać), był pełen aromatów, kolorów. Jednogarnkowy, pocieszający. Leczo – moje domowe comfort food. To idealne danie, gdy nie masz czasu, gdy chcesz mieć obiad na więcej niż jeden dzień bądź po prostu kiedy chcesz się najeść. To danie, które dopasujesz do siebie. Zmienne – jak pogoda na wiosnę.

Leczo zawsze kojarzyło mi się z potrawą ciężką (oryginalnie pojawia się w nim smalec, boczek). Chciałabym dać Ci wybór – przepis-bazę, który z chęcią wykonasz wiosną, jesienią albo wtedy, gdy za oknem pojawi się śnieg. Przepis uniwersalny, odpowiedni dla wegetarian, wegan oraz dla osób lubiących mięso. Podasz je z chlebem, z ryżem lub ziemniakami, jeśli tak właśnie lubisz. Ja je pokochałam.

leczo

fot. Weronika Kaczorowska

 LECZO
Składniki na 4 duże lub 5-6 mniejszych porcji:

  • 1 biała cebula /średnia/
  • 2 czerwone papryki /średnie/
  • 1 żółta papryka /średnia/
  • 1 cukinia /duża/ bądź 1 i 1/2 średniej
  • 1 puszka dobrych pomidorów
  • 2 łyżeczki koncentratu pomidorowego
  • 300 g dobrej jakości kiełbasy /podwędzanej, nie surowej/ bądź 300 g piersi kurczaka (jeśli nie jesz mięsa, po prostu je pomiń)
  • 1 łyżeczka papryki słodkiej /w proszku/
  • 1 łyżeczka papryki ostrej /w proszku/ bądź 1/2 łyżeczki, jeśli nie lubisz ostrych potraw
  • 1/2 gałki muszkatołowej (pod koniec gotowania!)
  • 1 łyżka oleju kokosowego/ oliwy z oliwek/ oleju roślinnego
  • 1/2 łyżeczki tymianku (pod koniec gotowania!) (tymianek to moje małe uzależnienie, mogłabym go dodawać wszędzie, więc obowiązkowo pojawia się i tutaj)
  • 1/3 szklanki wody
  • sól
  • pieprz świeżo mielony

W rozgrzewającej wersji pokuś się o czosnek i plaster /1,5 cm/ dobrej jakości prawdziwego, wędzonego boczku.

Cebulę, papryki, cukinię, kiełbasę lub kurczaka pokrój w kostkę. W garnku rozgrzej olej kokosowy. Dodaj cebulę i smaż na średnim ogniu aż przybierze rumiany kolor. Dodaj kiełbasę – smaż ok 2-3 minut. Po tym czasie dodaj paprykę (oraz drobno starty czosnek, jeśli używasz). Dodaj wodę i poczekaj ok. 10 minut aż papryka lekko zmięknie. Teraz dodaj pomidory z puszki oraz koncentrat pomidorowy. Następnie cukinię, paprykę słodką i ostrą. Wszystko gotuj na wolnym ogniu ok. 10-15 minut – aż smaki się wymieszają. Posól i dodaj świeżo mielony pieprz. Zamieszaj i duś jeszcze przez chwilę, po czym dodaj gałkę muszkatołową (i tymianek, jeśli chcesz).

Jeśli używasz boczku, podsmaż go przed cebulą, zmniejszając ilość tłuszczu. Jeśli natomiast używasz kurczaka, dodaj go dopiero po wmieszaniu papryki i pomidorów w puszcze. Takim sposobem będzie się on gotował wraz z całym daniem, dzięki czemu doda przyjemnych smaków i aromatów. Podsmażając kurczaka wcześniej, „zamknęlibyśmy” mięso.

Tak przygotowane leczo podawaj według uznania – z ryżem (np. Basmati, naturalnym), samo lub z chlebem (najlepiej ciemnym).

Tak, chleb sprawdzi się tutaj idealnie! Ten najprostszy. Ciemny. Ja robię swój raz w tygodniu. Jeśli nie masz zakwasu – jak ja (swój zepsułam), upiecz go z dodatkiem drożdży. Przepis, którym się dzielę, jest moim ulubionym /za mojewypieki.com „Chleb razowy z ziarnami”/

CHLEB RAZOWY
Składniki na 1 bochenek:

  • 300 g mąki pszennej razowej chlebowej
  • 100 g mąki żytniej jasnej
  • 100 g mąki pszennej chlebowej
  • 10 g soli
  • 10 g drożdży suchych lub 20 g drożdży świeżych
  • 2 łyżki miodu
  • 340 ml wody
  • 80 g słonecznika
  • 80 g pestek dyni
  • 20 g maku
  • 40 g sezamu
  • 60 g lnu

Do posypania:

  • 40 g sezamu

 

chleb

fot. Weronika Kaczorowska

Mąki, sól i suche drożdże wymieszaj (w przypadku świeżych zrób wcześniej rozczyn). Następnie dodawaj stopniowo wodę, miód i nasiona, łącząc wszystkie składniki. Wyrabiaj całość ok. 10-15 minut – aż ciasto będzie gładkie i elastyczne. Odłóż je teraz przykryte lnianym ręcznikiem lub ściereczką w ciepłe miejsce, aby podwoiło swoją objętość (około 2 godzin). Po tym czasie krótko wyrób ciasto, przełóż do formy o wymiarach 23 x 10 cm, wysmarowanej masłem i posypanej otrębami. Natnij chleb wzdłuż ostrym nożem – do połowy głębokości. Posmaruj z wierzchu letnią wodą, posyp sezamem. Przykryj lnianym ręczniczkiem i pozostaw do wyrośnięcia (aż ciasto podwoi objętość). Piecz w temperaturze 230ºC przez około 30 minut – aż bochenek postukany od spodu będzie wydawał głuchy odgłos. Wystudź na kratce.

Swój chleb piekę z dodatkiem 120 g siemienia lnianego, 25-30 g maku. Resztę ziaren pomijam, jeśli akurat ich nie mam. Warto jednak pamiętać, że jeśli dodajemy mniej ziaren, powinniśmy dosypać nieco więcej mąki. Chleb długo zachowuje świeżość.

Mam nadzieję, że i dla ciebie talerz aromatycznego leczo w ulubionej wersji (być może z kromką chrupiącego pieczywa) stanie się pocieszeniem w oczekiwaniu na ciepłe, pełne słońca dni. Smacznego! I do następnego.

Komentarze
Komentarze do:

"Moje comfort food"

Zamknij

Strona korzysta z plików cookies w celu realizacji usług i zgodnie z polityką cookies. Możesz określić warunki przechowywania lub dostępu do plików cookies w Twojej przeglądarce. akceptuję